Hammars Hantverk

En del av Hammars Hantverks produkter kan användas som underlägg, eftersom stenen håller både värme och kyla.


Varmhållning

Man kan ställa en varm gryta direkt på plattan, som tar åt sig värmen. En lite större platta, håller din gryta varm c:a 1 timme.


Plattan är försedd med "tassar", vilket gör att det blir en luftspalt mot ytan den står på, för att undvika skador.


Kylning

Som kylplatta kan den användas för att hålla smör, ost eller annat som man vill hålla kallt. För att få kylning, lägg plattan i kyl eller frys.  Om en lite större platta varit i frysen, behåller den kyla i flera timmar.


Rengöringstips

Plattan rengöres med diskmedel och vatten, ej i diskmaskin. Om stenen blivit matt, kan man stryka på ett tunt lager bivax och sedan polera, för att återfå glansen. Vid behov kan "tassarna" behöva bytas ut.

Bakstenar

tillverkas och slipas av gotländsk kalksten/Hoburgsmarmor


Med en baksten är det lätt att få fint resultat. Bakstenen gör att temperaturen i ugnen hålls på en hög och jämn nivå, perfekt för att lyckas med baket.


Bakstenen, bör inte utsättas för häftiga temperaturväxlingar, eftersom den då kan spricka!


Före användning

Tvätta stenen med diskmedel och vanligt vatten och låt sedan stenen torka ordentligt, innan användning första gången.


Vid användning

Placera aldrig en kall sten i varm ugn! Stenen bör vara rumstempererad och torr, när den läggs i ugnen. Placera stenen ovanpå gallret eller i en plåt i ugnen och värm upp stenen samtidigt med ugnen. Värm upp ugnen till mer än 10 - 20 grader över vad som finns angivet i receptet.


Brödet kan gräddas direkt på stenen, t ex pizza, tortillas, pitabröd, knäckebröd eller annat bröd, som kräver en kort och mycket het gräddning och man får då en genomgräddad botten. Även bakplåtspapper eller bakformar kan användas och som ställs direkt på stenen.


Lägg in brödet och stäng luckan. Sänk temperaturen till angiven temperatur för brödet och grädda.


Var försiktig med stenen när brödet är klart. Låt stenen ligga kvar i ugnen tills den har svalnat, eftersom stenen är het långt efter det att ugnen har stängts av.


Efter användning

Rengöring genom att skrapa bort eventuella förkolnade brödrester, torka av stenen med fuktad trasa. Diska den inte onödan och använd aldrig sura eller frätande rengöringsmedel. Stenen kommer att få fläckar, men det kommer inte att påverka nästa gräddning.